Patriot Questions with Answers,literature

                                                                            

Patriot Questions with Answers,literature

In this article
we are going to talk about the important questions and answers of the popular poem The Patriot. This poem is written by the famous
Victorian poet Robert Browning. He has a number of poems. Among them, The Patriot is the most popular one. The questions and answers of The Patriot will help you a lot.

The Patriot Brief Questions with Answers 

Q) When was Robert Browning born? 

Ans. Robert Browning was born on 7 May 1812. 


Q)Which age does he belong to? 

Ans. He is a Victorian poet. 


Q) When did Robert Browning die? ‘ 

Ans. Robert Browning died on 12 December 1889. 


4. What form of poetry did Browning specialize in? 

Ans. Browning specialized in the form of poetry known as dramatic monologues. 


5. What is a dramatic monologue? 

Ans. A poetic soliloquy in which the speaker reveals his own character. Usually, a listener is present who does not speak but plays a part in the development of the poem. 


6. What is the poem ‘The Patriot’ about? 

Ans. The poem is about the ovation and later execution of the patriot. 


7. What is the form of the poem? 

Ans. The poem is a dramatic monologue. 


8. How was the patriot given an ovation? 

Ans. The patriot was given a grand welcome on his arrival to the town. People had thrown roses and myrtle in his path. 


9, How were the house-roofs? 

Ans. The house-roofs were full of people who wanted to have a . look at the patriot. 


10. How were the church-spires decorated? 

Ans. The church-spires were decorated with bunting of bright colours. 


11. How was the air? 

Ans. The air was full of the sound of bells. 


12. What did the old walls rock with? 

Ans. The old walls rocked with the crowd and cries. 


13. Who was there on the house-tops when the patriot was being taken to the scaffold? 

Ans. There was nobody on the house-tops when the patriot was being taken to the scaffold. 


14. Who was there at the windows? 

Ans. There were a palsied few at the windows. 


15.What were the patriot’s wrists tied with? 

Ans. The patriot’s wrists were tied with a rope. 


16. Why was the patriot’s forehead bleeding? 

Ans. The patriot’s forehead was bleeding because stones were thrown at him. 


17, Why did the people fling stones at him? 

Ans. They flung stones at him because they thought that he was seriously guilty of misdeeds. 


18. What was the crime of the patriot? 

Ans. The patriot did not actually commit any crime, but they thought he did because of their misunderstanding. 


19. How did he enter and how did he go? 

Ans. He entered as a hero but went as a criminal. 


20. What question might God ask him? 

Ans. God might ask him the question, “Paid by the world,-what dost thou owe Me?” 


21. What does the patriot think even though he is condemned to death? 

Ans. He thinks that God will reward him for his good deeds. 

The Patriot Short Questions and Answers 

1. Why do you think that The Patriot is a tragic poem? 


Ans. The Patriot is a tragic poem which focuses on the fall of a leader. The speaker of the poem is a patriot. He thinks of his glorious past. A year ago he was given a grand welcome on his arrival to the town. The people were mad for him. They had thrown roses mixed With evergreen laurels in his path. The church-spires were decorated with bright flags and people had flocked together to see the great leader who performed great deeds for his nation. The patriot did Many impossible things for the people which made them pleased. 


‘Nought man could do, have I left undone’, the poet writes Everything he did during one year was considered criminal by the people. So they turned against him and decided to hang him publicly as a punishment. There are no people on the housetops now. Just a palsied few are at the windows looking at the leader. All the people have gone to the Shambles’ Gate and are standing at the very foot of the scaffold to see him hanged. 


He is being taken there with his hands tied with rope behind him. It is raining heavily. His forehead is bleeding because whoever has a mind throws stones at him. On his way to death, the patriot has a few such consoling thoughts that a man who is unjustly tortured and punished in this world is sure to get God’s love in the other world. Thus, though on the brink of his death, the patriot is solaced enough at the thought of being really safe in the hands of God. 


2. How does the poem ‘The Patriot’ depict the treatment of the 


Ans. In the poem ‘The Patriot’ Robert Browning depicts the different treatments the same man receives from the same people within a course of one year. A year ago the patriot was given a grand welcome on his arrival to the town. People had thrown roses and myrtle in his path. The church-spires were decorated with bright flags. There were sounds of bells resounding in the air and people had flocked together to see the great leader who performed great deeds for his nation. But everything has changed after one year.


The patriot is being taken to the scaffold to be hanged. There is nobody on the house-tops now. He is going in the rain with his wrists tied behind him with rope. People are throwing stones at him and his forehead is bleeding. The poem represents the fickle nature of public opinion and the idea of dishonest politics influencing it. The Patriot is a wonderful example of how the general mass may change their opinion within a short time without any reason, and how their whole emotional reactions are sometimes radically changed. It is evident from the different treatments of the patriot by the people within & short span of one year’s time. 

3. How does the poem ‘The Patriot’ portray the ultimate fate of a patriot

Ans. The poem ‘The Patriot’ portrays the ultimate fate of a patriot. Just a year ago the patriot was given a magnificent ovation for his valiant deeds. People had thrown roses and myrtilles in his pathway. 


House roofs were filled with people who gathered just to have a sight of their hero. The patriot reveals that he has done many impossible things which pleased his people “Alack, it was I who leaped at the sun,”. But after one year the whole thing has changed and the reaction of the common people is completely the opposite. Everything he did during one year was considered criminal by the people. So they turned against him and decided to hang him publicly as a punishment. There is nobody on the roof-tops. 


All have gone to the death-post at Shambles’ Gate to witness ‘the best of the sight’ of hanging him. He is being taken there with his hands tied with rope behind him. It is raining heavily. His forehead is bleeding because whoever has a mind throws stones at him. Hie undergoes physical as well as mental torture. He says: 


“And J think, by the feel, my forehead bleeds, 

For they fling, whoever has a mind, 

Stones at me for my year’s misdeeds” 


The patriot is executed by the very people he has served. Thus, the poem ‘The Patriot’ portrays the ultimate fate of a patriot. 

4. What contrast do you find between the scene of the entry and that of the exit of the patriot? 


Ans. The poem ‘The Patriot’ written by the famous poet Robert Browning is remarkable for the tremendous contrast it has created between the entry and the exit scenes of the patriot. The patriot says that just a year ago when he entered the city, people welcomed him warmly and decorated his paths with roses and myrtles. 


The patriot did many impossible things for the people which made them pleased. ‘Nought man could do, have I left undone’, the poet writes. But after one year everything has changed. There are no people on the housetops now. Just a palsied few are at the windows looking at the leader. All the people have gone to the Shambles’ Gate and are standing at the very foot of the scaffold to see him hanged. He is being taken there with his hands tied with rope behind him. It is raining heavily. His forehead is bleeding because whoever has 2 mind throws stones at him. 


The patriot entered as the most loved hero but he exits as the most hated criminal. When he entered in the triumphal procession, people went mad with excitement. But within one year they have changed their attitude. They have turned hostile and sent him to the gallows. He has been misunderstood and betrayed by the people. Thus, in the poem ‘The Patriot’ there is a tremendous contrast between the entry and the exit scenes of the patriot. 

5. Give a brief account of the literary works of Robert Browning? 


Ans. Browning was a Victorian poet of England. He wrote a good member of poems and plays. Indeed, all his poems may be divided into three classes: pure drama, dramatic narratives, and dramatic lyrics which are commonly Known = as_ dramatic monologues. His works may be separated into three main periods: the early period, from 1833 to 1841; the middle, from 1841 to 1868; and the late, from 1868 to 1889. The works which belong to his early period are: 


Pauline, published in 1833; Paracelsus, published in 1835; Strafford, a play, published in 1837’; Sordello, published in 1840. But as a rule Browning was content to collect a series of disconnected studies, chiefly monologue, into volumes. 


The entire group of eight volumes, published separately from 1841 onward, were collected in one volume as Bells and Pomegranates in 1846. This series included six plays, in addition to two collections of lyrical and narrative poems. The plays were: Pippa Passes (1841), King Victor and King Charles(1842), The Return of Druses(1843),A Bolt on the Scutcheon (1843), Columbe’s Birthday (1844), Luria: and a Soul’s Tragedy (1846). Dramatic Lyrics, published in 1842, and Dramatic Romance and Lyrics in 1845. Some of his best work are in Men and Women published in 1855. Dramatis Personae was published in 1864. 


7. Write a short account of the Victorian Age in English literature. 

Or, 

Write a brief note on the literary characteristics of the age in which Robert Browning lived? 


Ans. Historically the Victorian age corresponds with the reign of Queen Victoria, and extends from 1837 to 1901. The conflict between religious feeling and the scientific spirit, between mysticism and rationalism became intense and widespread in this age. There were opposite sects of people in respect of faith, and conviction. There were people who detached themselves from dogma. 


Opposite them were other people who were haunted by the age of faith, and hoped to revive primitive orthodoxy and the practices, rites, and ceremonials of the past. Few consciences escaped the debate, and many were troubled or bruised by it. Nevertheless, the characteristic feature of this period is the prudence and reserve With which novel ideas on the subject of faith and morality were ordinarily expressed. There was general agreement in avoiding scandal, and the few who were trans-ressed were black-listed by the public opinion. 


The prophetic spirit of the great Romantics still survived, but I had passes from the poet to the prose-writers. When people fel; uncertain of their path, they turned to thinkers like Carlyle or Ruskin, and later, for a more limited public, Matthew Arnold. as their guides, The poets still held a high rank and a large audience. but they did not exercise an influence on thought and conduct equal to that of the prose-writers mentioned above. 


8. Give a brief life-sketch of Robert Browning. 


Ans. Robert Browning was born in Camberwell, on the outskirts of London, in 1812. His father had been a clerk in the Bank of England for fifty years. He was outwardly a businessman, but inwardly an interesting combination of the scholar and the artist, with the best tastes of both. 


He was educated semi-privately, and from an early age he was free to follow his inclination toward studying unusual subjects. Of his predecessors Shelley in particular influenced his mind. After a brief course at London University Browning travelled in Russia fora short time in 1833. Then he lived in London where he became acquainted with some of the leaders of the literary and theatrical worlds. In 1834 he paid his first visit to Italy. 


In 1845 he visited Elizabeth Barrett, the poetess, whose works had strongly attracted him. They married and settled in Florence, Italy. For years Elizabeth Barret had been an invalid, but love and Italy proved better than her physicians. Elizabeth Barret Browning died in Florence in 1861. leaving one son. Browning left Florence soon after his wife’s death, and returned to England. His works, after suffering much neglect, were now being appreciated, and in 1882 Oxford conferred upon him the degree of DCL. He died in Italy on 12: December, but was buried at Westminster Abbey, London; beside the grave of Tennyson. 

Conclusion

The Patriot question and answers will help the literature students a lot. But if you think you need some more information about this poem, you may read the critical appreciation of The Patriot.  That article will help you a lot. This is the end of this article. 

Post a Comment

0 Comments